SAYIN CUMHURBAŞKANIMIZIN EŞİ EMİNE ERDOĞAN "TARİHİMİZE İZ BIRAKAN VALİDE SULTANLAR" PROGRAMIMIZA KATILDI

09
Mart
2016

"Tarihimize İz Bırakan Valide Sultanlar" programı, Cumhurbaşkanımızın eşi Sayın Emine ERDOĞAN Hanımefendi’nin katılımları ve Çevre ve Şehircilik Bakanımız Sayın Fatma Güldemet SARI’nın ev sahipliğinde Ankara’da yapıldı.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinlikleri çerçevesinde yapılan programa siyaset, iş ve sanat dünyasından birçok isim katıldı.

Sayın Emine ERDOĞAN Hanımefendi, Osmanlı’da kadınların önemli vakıf hizmetlerinde bulunduklarına dikkat çekerek, ‘Bu, kadın haklarının medeniyetimizde ne kadar köklü biçimde yerleşik olduğuna işarettir. Bu mirası sürdürerek bugünde kadınlarımızın etkinliğini artırmak durumundayız.’ dedi.

Programın açılışında konuşan Sayın Emine ERDOĞAN Hanımefendi, "Bu özel günde tarihimize iz bırakan valide sultanları hatırlamak, onların mirasını yeni nesillere tanıtmak çok önemli bir girişimdir. Bu tarihi sorumluluğu hissederek böyle bir program düzenleyen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na teşekkür ediyorum. Sayın Bakan nezdinde emek veren herkesi de tebrik ediyorum" diye konuştu.

Programda konuşan Çevre ve Şehircilik Bakanımız Sayın Fatma Güldemet SARI ise, “Hayatın kaynağı, merhametin, zarafetin ve gücün sembolü olan kadınların Dünya Kadınlar Günü'nü kutluyorum. Ülkemin vefakar tüm kadınlarına selam olsun” diyerek sözlerine başladı.

Valide Sultan Vakıfları'nın, her dönemi kadınların destansı hikâyeleri ile dolu olan milletin, en önemli sembollerinden birisi olduğunu belirten Sayın Bakanımız, “Biz, yardımlaşma ve hayır esasına dayanan bu hizmetleri bir bayrak yarışı olarak görüyoruz. Onlardan aldığımız bayrağı bir adım öteye taşıyabilmek için gücümüz ve vaktimiz yettikçe çalışıyoruz” şeklinde konuştu.

'Kültürel Arşiv Mirasımızın Korunması Ve Yaşatılması' Projesi

Konuşmasında yeni bir projenin müjdesini de veren Sayın Bakanımız Fatma Güldemet SARI, “Türkiye'de Valide Sultan Vakıfları'na ait birçok arşiv ve kütüphanede, milyonlarca defter ve belge bulunmaktadır. Arşivimizde otuza yakın ülkenin siyasi, iktisadi, hukuki, askeri ve sosyal tarihini aydınlatabilecek defter ve kayıtlar özenle muhafaza edilmektedir. Tam da bu aşamada düzeltmemiz gereken önemli bir nokta var. Yüzlerce yıllık bu belgeler zamanla deforme olmakta ve restorasyona ihtiyaç duymaktadır. Ancak, ülkemizde özellikle kağıt restorasyonu konusunda yetişmiş uzman personel bulmak, maalesef mümkün olamamaktadır. Bu sorunun üstesinden gelebilmek için 'Kültürel Arşiv Mirasımızın Korunması ve Yaşatılması' konulu projemizi hayata geçiriyoruz. Bu kapsamda yerli-yabancı uzmanların ve akademisyenlerin nezaretinde ihtiyaca göre yurt içinde ya da yurt dışında eğitimler düzenleyerek, uluslararası geçerliliği olacak bir mezuniyet sertifikası vermeyi planladık. Eğitim sonunda yapılacak sınavda başarılı olanları istihdam ederek, uzman açığımızı kapatmayı ve geçmişten devraldığımız bu hazineleri gelecek nesillere ulaştırmayı hedefliyoruz. Bununla ilgili diğer arşivlerimizle de görüşmelerimize başlayacağız” diyerek şöyle devam etti: “Hatta proje kapsamında, Osmanlı'dan ayrılmış ancak kültürel bağlarımız bulunan diğer ülkelerden de kursiyer kabul etmeyi planlıyoruz. Bu kapsamda yetişecek olan uzmanlar, kendi ülkelerinde bulunan ve ortak değerlerimiz olan arşiv belgelerinin restorasyonunda görev alabileceklerdir. Böylece, sınırlarımızın ötesinde kalan arşiv mirasımıza da sahip çıkmış olacağız. Proje ile ilgili detayları yakın zamanda kamuoyu ile paylaşacağız".

Diğer taraftan Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih- Coğrafya Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hatice ORUÇ ise, yaptığı konuşmada arşiv kaynaklarının bir milletin hafızası olduğunu ve Cumhurbaşkanımızın Arşiv Miraslarının korunması konusundaki desteklerinin ardından kamuoyunda bu konudaki hassasiyetin arttığını belirtti. Kuyud-ı Kadime Arşivi’nin zenginliğinin altını çizen Doç. Dr. Hatice ORUÇ, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nün özellikle son dönemde bilimsel çalışmalar hususundaki katkısının önemini vurguladı. Doç. Dr. Hatice ORUÇ, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü vesilesi ile böyle bir programın yapılmasının, hem geçmişte hem de günümüzde kadınların toplumdaki öneminin vurgulanmasına katkıda bulunduğu için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na ve emeği geçenlere teşekkür etti.

Program çerçevesinde Sayın Emine ERDOĞAN Hanımefendi, Çevre ve Şehircilik Bakanımız Sayın Fatma Güldemet SARI ile birlikte ‘Kuyud-ı Kadime Arşivi ve Valide Sultanlar’ Sergisi’nin açılış kurdelasını kesti. Sergilenen eserleri tek tek inceleyen Sayın Emine ERDOĞAN Hanımefendi, tüm eserler ile ayrı ayrı ilgilenerek, eserler hakkında bilgi aldı.

Programda Çevre ve Şehircilik Bakanımız Sayın Fatma Güldemet SARI, Tapu ve Kadastro Genel Müdür Vekilimiz Gökhan KANAL'ı da yanına alarak , Sayın Emine ERDOĞAN Hanımefendi’ye günün anısına Besmele Motifli Tuğra işlemeli tablo ve Osmanlı dönemini yansıtan cepken hediye etti.

Programda, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nde muhafaza edilen, tarihe iz bırakan kadınların kurduğu vakıflar ve bu vakıflara ait kayıtların arşivlerine ilişkin tanıtım filmi gösterildi.Lütfen Tıklayınız