KADASTRO MÜDÜRLÜKLERİ 2020 VİZYON TOPLANTISI

27
Nisan
2018

‘Kadastro Müdürlükleri 2020 Vizyonu’ toplantısı ‘Tek Sistem, Tek Koordinat, Tüm Türkiye Hedef 2020’ sloganıyla ve Çevre ve Şehircilik Bakanımız Mehmet ÖZHASEKİ’nin katılımıyla gerçekleştirildi.

Toplantının açılışında konuşan Çevre ve Şehircilik Bakanımız Mehmet ÖZHASEKİ, “Gelecek vizyonu ortaya koymanın bir hedef ortaya koymak olduğunun altını çizerek, “O hedefe giderken mutlaka planların yapılması, en ufak teferruata kadar her şeyin düşünülüp hesap edilmesi gerekmektedir. Bu çalışmayı düzenleyen arkadaşlarımızın bu ufkundan ve çalışmalarından dolayı tebrik ediyorum" dedi.

Günümüze damgasını vuran en önemli olgunun değişim olgusu olduğunu, günümüzde değişimin çok hızlı ve çok boyutlu alanlarda devam ettiğini, değişimin zamanında algılanabildiğinde ayakta kalınacağını, hedef alıp ona hareket edilirse değişimin gerçekleşeceğini ve gelişeceğini  vurgulayan Çevre ve Şehircilik Bakanımız, “Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü son derece köklü ve kendisini durmadan yenileyen bir kurum, son gelişmeler ve son çalışmalar hususunda sizlerle iftihar ediyoruz. Tapu ve Kadastronun ortaya koymuş olduğu vizyonla da her gittiğimiz yerde övünüyoruz. Bizim kurumumuz anlı şanlı bir kurum olmaya devam eder sizlerde bu kurumda çalışmaktan her yerde iftihar edersiniz” diye konuştu.

Türk Milletinin tapuya ve konut edinmeye önem verdiğini belirten Bakanımız Mehmet ÖZHASEKİ, “Tapu ve Kadastro köklü bir kurum olarak ortaya koyduğu performans benim için çok sevindirici ama hatanın da sıfır olması bizim iftihar edeceğimiz bir konudur. Sizleri çalışmalarınızdan dolayı kutluyorum. Çağı yakalama ve bir hedef koyma adına tüm arkadaşlarımı tebrik ediyorum ve bu işleri daha da geliştirme adına yapılan çalışmaları da sonuna kadar destekliyorum” dedi.

Tapu ve Kadastro Genel Müdür Vekilimiz Mehmet Zeki ADLI ise konuşmasında, Birleşmiş Milletler tarafından 1980’li yılların sonunda ifade edilen sürdürülebilir kalkınmanın tanımının, ‘Bugünün ihtiyaçlarını, gelecek nesillerin ihtiyaçlarını dikkate alarak karşılamak’ olarak yapıldığına dikkati çekerek, “Halen yürürlükte olan bu hedefler 2015-2030 yılları için belirlenmiştir. Dünya çapında yayınlanan bu hedefler içerisinde arazi idaresi sistemlerinin önemi defalarca vurgulanmıştır. Bu kapsamda, sürdürülebilir kalkınmanın ancak etkin bir arazi kullanım planlaması ve yönetimiyle başarılabileceği ifade edilmiştir. Bunun için de taşınmazlara ilişkin hızlı, doğru, güncel ve güvenilir veriye ulaşabilen sistemlere ihtiyaç duyulmaktadır” diye konuştu.

Genel Müdür ADLI, “Günümüzde yeryüzündeki toprakların %70’inin herhangi bir arazi idare sistemine dâhil olmadığı bilinmektedir. Ülkemize ve kurumumuza baktığımızda ise, özellikle 2004 yılında başlattığımız bir hamle ile kadastromuzun tamamlandığı, böylelikle devlet garantisi altında tapu sicilinin ülke çapında oluşturulabildiği görülmektedir” diye sözlerini sürdürerek, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün tapu–kadastro ve harita alanında dünyada oldukça iyi bir konumda olduğunu ve birçok ülkeye örnek gösterildiğini söyledi.

Geçmişi Osmanlı Devleti Döneminin ilk yıllarına dayanan TKGM faaliyetlerinin değişik kanunlar, uygulama yöntemleri ve teknik standartlar altında hep daha iyiye doğru gelişme gösterdiğini kaydeden Genel Müdürümüz, ”Hatırlarsanız tapu sicilinin asli unsurlarından olan kadastro paftalarını, geçmişte kısıtlı imkânlarla, yer yer belli bir koordinat sistemine sahip olmayan yöntemlerle ve konum hassasiyeti düşük ölçü aletleri ile üretmişken, bugün yüksek konum doğruluğuna sahip kesin koordinatlar ile üretebilmekteyiz” dedi.

Tapu-kadastro ve harita konusunda dünyanın önde gelen ülkelerinden biri olarak, artık yeni trendleri yakalayabilmek için veri iyileştirme çalışmalarını bir an önce bitirerek, 3 yıl içerisinde bütün kadastro verilerini kesin koordinata sahip hale getirmenin öncelikli hedef olduğunu kaydeden Genel Müdür ADLI, son envanter çalışmalarına göre, ülke genelinde kesin koordinata sahip olmayan 22,3 milyon parselin yenileme ve sayısallaştırma çalışmalarının 2020 yılı sonuna kadar tamamlanmasının planlandığını açıkladı.

Bir taraftan kadastro verilerinin kesinleştirilmesi çalışmalarının yürütülürken, diğer taraftan üç boyutlu şehir modelleri ve kadastro projesi konusunda yapılan çalışmalarının da hız kazandığını belirten Genel Müdür ADLI, “Mevcut sistemde çizgisel ve iki boyutlu olarak görünen haritalar artık yeterli değil. Bu proje ile verileri üç boyutlu, akıllı verilere dönüştürerek vatandaşımızın hizmetine sunmak istiyoruz” dedi. Proje kapsamında, taşınmaz piyasasının aktif olduğu kent merkezlerinde,  binaların eğik resim kamerası ile havadan görüntülerinin alınacağını, böylece oluşturulacak modellerle binaların dört cephesinin de görüntülenebileceğini vurgulayan Genel Müdür ADLI, “Tapu verilerinin kesin veri olarak TAKBİS ortamına aktarılması, arşiv belgelerinin ayıklanması ve sayısallaştırılarak sisteme aktarılması, E-Devlet faaliyetleri kapsamında Web Tapu’nun yoğunlaştırılması, E-Haciz, E-İpotek, Parsel Sorgu ve birçok uygulamanın sistem üzerinden hizmete sunulması tamamlanarak ve uygulamaya konulmuştur” diye konuştu. 

 

‘Kadastro Müdürlükleri 2020 Vizyonu’ toplantısı programı çerçevesinde,  Kadastro ve Tapu Verilerinin İyileştirilip Kesinleştirilmesi,  Üç Boyutlu Şehir Modelleri ve Kadastro,  Kadastro Müdürlükleri Yönetim Standardı ve Hizmet Sunumumun İyileştirilmesi konuları tartışılacak.

Programa, Çevre ve Şehircilik Bakanımız Mehmet ÖZHASEKİ’nin yanı sıra, Müsteşar Yardımcımız Mücahit DEMİRTAŞ, Genel Müdürümüz Mehmet Zeki ADLI, İlbank Genel Müdürü Yusuf BÜYÜK, Genel Müdür Yardımcılarımız Adil Hakan AYBER, Ömer Sinan BAYÇELEBİ, Daire Başkanlarımız, Bölge Müdürlerimiz, Kadastro Müdürlerimiz ve kurum personeli katıldı.