İSTANBUL’DA “ISPRS ORTAK ÇALIŞTAYI” DÜZENLENDİ

29-31 Ocak 2025 tarihleri arasında İstanbul’da, “Uluslararası Fotogrametri ve Uzaktan Algılama Birliği (ISPRS) Ortak Çalıştayı” düzenlendi.
Uluslararası Fotogrametri ve Uzaktan Algılama Birliği (ISPRS), Avrupa Uzaktan Algılama Laboratuvarları Birliği (EARSeL) ve Alman Fotogrametri, Uzaktan Algılama ve Coğrafi Bilgi Birliği (DGPF) tarafından ortaklaşa düzenlenen ve Yıldız Teknik Üniversitesi, Gebze Teknik Üniversitesi ve İstanbul Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleşen çalıştayda, uzaktan algılama, fotogrametri ve coğrafi bilgi sistemleri (CBS) alanındaki en son teknolojik gelişmeler paylaşılarak, akademi, kamu ve özel sektör temsilcilerinin katılımıyla sektördeki yenilikler ve iş birliği imkânları değerlendirildi.

Harita Dairesi Başkanımız Ekrem Ayyıldız ve kurum personeli tarafından, TKGM’nin uzaktan algılama ve CBS alanındaki güncel çalışmaları ile yenilikçi projeleri katılımcılarla paylaşılarak bilgi alışverişinde bulunuldu.

Çalıştayın 2. gününde; Harita Dairesi Başkanlığı personeli Mühendis Timuçin Bulmuş tarafından yapılan  "Post-Earthquake Transformation Analysis Using AI and Remote Sensing: A Case Study from Kahramanmaras" konulu sunumda yapay zeka ve uzaktan algılama tekniklerinin deprem sonrası değişim analizinde nasıl kullanıldığına dair bilgiler verildi. Mühendis Yusuf Biçer tarafından "Web-Based Presentation of 3D City Models: The Case of Kütahya, Türkiye" yapılan sunumda kurumumuz tarafından geliştirilen 3B Şehir Modellerinin web tabanlı sunumuna yönelik yenilikler tanıtıldı.

Çalıştayın 3. gününde; Mühendis Meryem Aydın tarafından gerçekleştirilen "Performance Evaluation of the New Control Center and Receiver Hardware for the CORS-TR System" başlıklı poster sunumunda, CORS-TR sistemine yönelik yeni kontrol merkezi ve alıcı donanımının performans değerlendirmeleri paylaşıldı. Mühendis İsmail Çağrı Gençtürk’ün "Integrating Photogrammetric 3D City Models into Virtual Reality: A Methodological Approach Using Unreal Engine" başlıklı poster sunumunda, fotogrametrik 3B şehir modellerinin sanal gerçeklik ortamına entegrasyonu üzerine metodolojik yaklaşımlar tanıtıldı. Mühendis Salih Yalçın tarafından gerçekleştirilen ilk poster sunumunda, "Integrating Photogrammetric 3D City Models and CityGML Data into Augmented Reality for Enhanced Urban Planning and Cadastre Management" başlıklı çalışmada, artırılmış gerçeklik teknolojilerinin kent planlama ve kadastro yönetimindeki katkıları ele alındı. İkinci poster sunumunda ise "Metadata GeoPortal: Advancing Map Data Management and Collaboration Across Sectors" başlıklı çalışması ile Harita Bilgi Bankası sisteminin geliştirilmesine yönelik yenilikçi çözümler katılımcılarla paylaşıldı. Son olarak Mühendis Salih Yalçın tarafından kurumsal projelerin tanıtıldığı bir oturumda, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nün projeleri hakkında detaylı bilgiler verildi.

Çalıştay programında, uzaktan algılama ve fotogrametri alanlarında yapay zeka, makine öğrenmesi, otonom sistemler ve yüksek çözünürlüklü uydu verilerinin kullanımı gibi güncel teknolojik gelişmeler ele alındı. Ayrıca, CBS tabanlı çözümlerin afet yönetimi, kentsel planlama, tarım ve ormancılık gibi alanlardaki uygulamaları detaylı bir şekilde incelendi.