HALİL İNALCIK ARAŞTIRMACI SALONU AÇILIŞI...

07
Eylül
2015

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Arşiv Dairesi Başkanlığı tarafından restorasyonu yapılan araştırmacı salonuna Prof. Dr. Halil İNALCIK ismi verildi.

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nün Oran Yerleşkesinde bulunan ve TKGM Arşiv Dairesi Başkanlığı tarafından yenilenerek, tarihçilerin ‘Şeyh-ül müverrih’ olarak adlandırdığı ve yaşayan en önemli tarihçilerden olan Prof. Dr. Halil İNALCIK’ın adı verilen araştırmacı salonunun açılışı Genel Müdür Vekilimiz Gökhan KANAL’ın katılımıyla yapıldı.

Açılışta konuşan TKGM Genel Müdürümüz Gökhan KANAL, Osmanlı Devleti’nin yazılı evraka kutsiyet atfederek meydana getirdiği her türlü vesikayı hassasiyetle muhafaza ettiğine dikkati çekerek, “Osmanlı Devleti'nin bu hassasiyeti büyük bir Arşiv hazinesinin günümüze ulaşmasını sağlamıştır. Bu büyük Arşiv hazinesinin önemli bir kısmı da kurumumuz Arşiv Dairesi'nde Ecdadımızın göstermiş olduğu hassasiyet ile muhafaza edilmektedir” diye konuştu.

TKGM arşivinde muhafaza edilen kültürel arşiv hazinelerinin otuza yakın ülkenin askeri, siyasi, iktisadi ve sosyal tarihinin aydınlatılabilmesi için büyük önem arz ettiğini belirten Genel Müdürümüz Gökhan KANAL, bu hazinelerin büyük bir kısmının, TARBİS projesi kapsamında dijital ortama aktarıldığını ve araştırmacıların daha sağlıklı ve modern koşullarda çalışmalarını sürdürebilmelerini sağladığını ifade etti.

Genel Müdürümüz Gökhan KANAL konuşmasına şöyle devam etti; “2012 yılında Kuyud-ı Kadime Arşivi'nde yeniden yapılan tasnif sonucunda kataloglanan diğer arşiv dokümanlarının da en kısa zamanda dijital ortama aktarılması tamamlanarak modern usullerle araştırmacıların hizmetine sunulması sağlanacaktır.  Bunların yanı sıra, arşivimizde araştırmacılara açık dokümanların sayısal olarak tanımlanması ve resmi web sayfamızdan taranabilir hale getirilmesi de akademisyen ve araştırmacılara sunulan hizmetleri bir adım daha öteye taşıyacaktır”

Araştırmacılara daha iyi koşullar

Araştırmacılarımızın çalışmalarını kolaylaştıracak bu adımların yanı sıra onların daha iyi koşullarda çalışmalarını sürdürebilmesinin de önem arz ettiğini ifade eden Genel Müdürümüz Gökhan KANAL, “İşte bugünden itibaren kurumumuza gelerek çalışma yapan akademisyenlerimiz, sıcak bir aile ortamı ve modern koşullara haiz bir salonda çalışmalarını sürdürebileceklerdir. Kurumumuz Arşiv Dairesi Başkanlığı'nda hizmet verecek salonumuza Çevre ve Şehircilik Bakanımız Sayın İdris GÜLLÜCE’nin talimatıyla arşivci ve tarihçilerin piri diyebileceğimiz Prof. Dr. Halil İNALCIK Hocamızın ismi verilmiş ve yine Sayın Bakanımızın isteği ile daha önce çevirisi yapılan 254 adet defterin basımı ve tarihçilerin istifadesine sunumu en kısa sürede gerçekleştirilecek, tarihi değere haiz bu eşsiz belgeleri en güvenlikli ve teknolojik koşullarda gelecek nesiller için saklanacak ve bu yönde çalışmalarımız devam edecektir. Araştırmacı salonumuzun açılışı kıymetli hocamızın 100. yaş gününü kutladığı bugüne denk getirilmiş ve kıymetli hocamıza kurumumuzun yaş günü hediyesi olarak arz edilmiştir” dedi.

Genel Müdürümüz Gökhan KANAL’ın ardından söz alan ve Prof. Dr. Halil İNALCIK adına açılışa katılan Bilkent Üniversitesi Halil İNALCIK Osmanlı Araştırmaları Merkezi Müdürü Ali IŞIK, yakın zamana kadar tarihimizi yabancıların temsil ettiğinin altını çizerek, Osmanlı arşivlerinin tarih çalışmalarının açılması ile birlikte Divan-ı Hümayun Mühimme defterlerinin ilk kez II. Meşrutiyet döneminde tarih araştırmalarına konu olduğunu dile getirdi. IŞIK, Cumhuriyet döneminde devlet arşivlerinin ve kadı sicillerinin bilimsel usullere göre tasnifi sonunda tarih yazıcılığının yeni bir seviyeye eriştiğini kaydederek, 2. Dünya Savaşı sonunda devlet tarihi yerine toplumların tarihinin ana araştırma alanı haline geldiğini söyledi.

Prof. Dr. İNALCIK: “Hayatımda Aldığım en güzel hediye”

Prof. Dr. Halil İNALCIK’ın Batı referanslı tarih yazıcılığının karşısında getirdiği yeniliklere değinen IŞIK, Prof. Dr. Halil İNALCIK’ın yazdığı kitapların bir çok dile çevrilerek yayınlandığını belirtti. IŞIK, Prof. Dr. Halil İNALCIK’ın bu açılışa katılamamasından duyduğu üzüntüyü dile getirdiğini söyleyerek, Prof. Dr. İNALCIK’ın bu organizasyondan duyduğu memnuniyeti dile getirdiğini ve “Bu benim hayatımda aldığım en güzel ödül” dediğini söyledi.

Açılışa, Genel Müdür Yardımcılarımız Hüseyin KESİMOĞLU ve Ömer Sinan BAYÇELEBİ’nin yanı sıra, Arşiv Dairesi Başkanı Zeynel Abidin TÜRKOĞLU, İnsan Kaynakları Dairesi Başkanı Abdullah OĞULTAY, İç Denetim Birimi Başkanı Halil İbrahim KARAKAYA, Harita Dairesi Başkanı Sedat BAKICI, Kadastro Dairesi Başkanı Güngör GÜZEL ve çok sayıda personel katıldı.