Tapu ve Kadastro Genel Müdürümüz Hakan Gedikli, tüm Türkiye genelinde kat irtifakı ve kat mülkiyeti işlemleriyle ilgili önemli bir düzenleme gerçekleştirdiklerini belirterek, bu düzenlemenin, yapıların dijital ortamda daha güvenli ve şeffaf bir şekilde kaydedilmesini ve denetlenmesini sağlayacağını dile getirdi.
Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü öncülüğünde başlatılan “3B Şehir Modelleri Üretimi ve 3B Kadastro Altlıklarının Oluşturulması Projesi” ile taşınmaz yönetimi ve şehir planlamasında dijital devrim gerçekleşiyor.
Kat irtifakı/kat mülkiyetine konu işlemlerde, mimari proje ile birlikte üç boyutlu sayısal yapı modelinin güvenli elektronik ortamda Genel Müdürlüğümüze gönderilmesi 1 Ocak 2025 tarihinden itibaren tüm ülke genelinde zorunlu hale gelecek.
Ayrıca “Dijital Bina” konsepti ile sürdürülecek çalışmalara yönelik tüm bilgilendirmelere dijitalbina.tkgm.gov.tr kurumsal web sitesinde ulaşılabilecek.
Genel Müdürümüz Hakan Gedikli, uygulamayla gayrimenkul işlemlerinde dijital dönüşüm sürecini hızlandırmayı ve işlemlerin daha şeffaf, hızlı ve güvenli bir şekilde gerçekleştirilmesinin amaçlandığını belirtti.
2025 yılı itibarıyla Türkiye'deki tapu işlemlerinde 3 boyutlu sayısal yapı modelinin kullanılmasının, gayrimenkul sektöründe büyük bir yenilik olarak kabul edileceğinin altını çizen Genel Müdürümüz, ''bu uygulama ülkenin dijitalleşme hedeflerine ulaşmasına önemli katkılar sağlayacaktır. Bu yenilik, adil vergilendirmeyi sağlayacak ve emlak piyasasında güveni artırarak mülkiyet yönetiminde daha güvenilir ve hızlı işlemler yapılmasını destekleyecektir. Ayrıca, doğal afet risklerini azaltma ve afet yönetimini iyileştirme konusunda da önemli katkılar sağlayacaktır” diye konuştu.
Genel Müdürümüz Hakan Gedikli, ''Bu geçiş süreciyle birlikte, sektördeki tüm paydaşların gerekli hazırlıkları yaparak, belirtilen tarihe kadar bu paydaşların sistemin gerekliliklerini yerine getireceklerine inanıyorum'' ifadelerini kullandı.
DİJİTAL DEVRİME GERİ SAYIM BAŞLADI
