BASIN AÇIKLAMASI

BASIN AÇIKLAMASI

14/03/2023

Son günlerde çeşitli basın kuruluşlarında çıkan, “Tapu Sahipleri Dikkat: 90 gün süre tanınmıştı, 52 gün kaldı! Yapılmazsa hakkınızı kaybedeceksiniz! Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünde yer alan tapu kayıtlarına ilişkin çalışma başlatıldığı duyuruldu. Önalım hakkı sahibi paydaşlara gayrimenkul alıcısı tarafından satışın bildirilmesi durumunda önalım davasının açılması gerekir. Önalım davası (şufa) 3 ay içerisinde açılması hakkında uyarılar yapıldı.” şeklinde çıkan haberler gerçeği yansıtmamaktadır.  
Önalım hakkı, Türk Medeni Kanun’un 732 vd. maddelerinde düzenlenen ve paylı mülkiyette bir paydaşın taşınmaz üzerindeki payını tamamen veya kısmen üçüncü kişiye satması hâlinde diğer paydaşlara tanınan bir hak olup, Genel Müdürlüğümüzün bu durum haricinde bu hakkı tesis etme ya da süreleri başlatma gibi bir yetkisi bulunmamaktadır.
Kurumumuzla ilgili haber yapılırken, konunun asıl muhatabı olan Genel Müdürlüğümüzün bilgisine başvurulması, halka doğru bilginin ulaşması açısından çok büyük önem arz etmektedir. 


Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü