GENEL MÜDÜRÜMÜZ TÜRK DÜNYASI HİZMET ÖDÜLLERİ TÖRENİNDE

15
Mayıs
2017

Genel Müdür Vekilimiz Gökhan KANAL, Türk Dünyası Mühendisler ve Mimarlar Birliği ile Türk Dünyası Yazarlar ve Sanatçılar Vakfı tarafından, Bitlis Ahlat’ta düzenlenen  ‘21. Türk Dünyası Hizmet Ödülleri Töreni ile Milli Mimari ve Ahlat’ta Türk Damgaları Sempozyumu’ programına katıldı.

Programın açılışında konuşan Genel Müdürümüz, “Dil, din, tarih, kültür ve vatan gibi milli ve manevi değerlerimizin, bizi biraraya getirip bir millet olmamızı sağlayan en kıymetli hazineler olduğunu vurgulayarak, “Dünden devralıp bugün yaşattığımız ve yarına taşımak zorunda olduğumuz bu değerlerimizin hatırlatılması, yeniden hayat bulması ve gelecek nesillere daha güçlü bir biçimde taşınabilmesi amacıyla bilim insanlarımızdan siyasetçilerimize, tüccarlarımızdan bürokratlarımıza kadar milletimizin her ferdinin elinden gelen fedakârlığı ortaya koyması milli bir sorumluluktur” dedi.

“Kader gayrete aşıktır” ve “Marifet iltifata tabidir” sözlerine dikkati çeken Genel Müdürümüz Gökhan KANAL, “Milli ve manevi değerlerimizin yaşatılması ve daha sağlıklı bir biçimde gelecek nesillere ulaştırılması noktasında gösterdikleri gayret ve verdikleri hizmetlerle ödüle layık görülen bu aziz milletin seçkin fertlerine ve onların bu gayretlerini değerlendirerek 21. kez ödüllendirilmelerinde emeği bulunan bu milletin vefakar evlatlarına ben de bu milletin bir ferdi olarak teşekkür  ederim” diye konuştu.

Açılış programının ardından gerçekleştirilen Milli Mimari ve Ahlat’ta Türk Damgaları Sempozyumu’nda konuşan Genel Müdürümüz Gökhan KANAL, arşiv belgelerinin geçmişteki ve günümüzdeki devletlerin, tarihi, kültürel ve sosyal yapılarıyla, sanatsal ve bilimsel birikimlerini depolayan ve gelecek nesillere ulaşmasını sağlayan belgeler olduğunu ifade ederek,  “Bu belgeleri bünyesinde barındıran arşivler ise, söz konusu kültür ve bilgi hazinelerinin merkezidir” dedi.

Türklerin idari ve kültürel hayatında arşivlerin büyük önemi olduğunu vurgulayan Genel Müdürümüz Gökhan KANAL, “Günümüzde taş üzerine işlenmiş, tarihin en güzel örnekleri Ahlat'ta görülebilir” diye konuştu.

Osmanlı Devletinde kâğıt, yazı yazma ve yazılı vesikaya saygı gösterme anlayışının sonucu olarak, her türlü belgenin, çeşitli muhafazalar içinde saklanarak çok zengin bir arşiv malzemesinin ortaya çıktığını belirten Genel Müdürümüz, Osmanlının köklü geleneklerinin bu zengin arşiv hazinelerinin oluşmasını sağladığını ifade etti.

Arşivlerde  bulunan ve genel olarak tahrir olarak adlandırılan defterlerin, Ahlat ve çevresinin siyasi, hukuki, sosyal, beşeri ve askeri yapısının anlaşılması ve tarihinin aydınlatılmasında büyük önem taşıdığını vurgulayan Genel Müdürümüz Gökhan KANAL, “Arşivlerimiz tarihimizin gün yüzüne çıkarılması için araştırma yapmak isteyen tüm ilgililerin istifadesine açıktır. Bu vesileyle tüm araştırmacıları arşivimize gelerek Server Efendi Sergi Salonunu ziyaret etmeye ve araştırmalar yapmaya davet ediyorum” dedi.

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün, sahip olduğu arşiv hazinelerini hem restore ederek hem de gelişmiş teknolojiler kullanarak muhafaza ettiğini, bunlar üzerinde araştırmalar yaparak yayınlar çıkarttığını ve ilim dünyasının hizmetine sunduğunu hatırlatan Genel Müdürümüz, “Bugün gerek Ahlat gerekse tarihimizde büyük önem arz eden diğer bölgelerin tarihi üzerinde arşivlerimizden yararlanmadan yapılacak çalışmaların eksik kalacağını söylemek mümkündür” diye konuştu.

Programın ardından, Genel Müdürümüz Gökhan KANAL, Kurumumuz tarafından Açılan Kuyud-ı Kadime Ahlat Özel Sergisini, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşarı Suat Hayri AKA, Bitlis Valisi Ahmet ÇINAR, Ağrı Valisi Musa IŞIN ve diğer katılımcılara tanıttı.

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan Temsili Ahlat Tapusu,  Genel Müdürümüz Gökhan KANAL tarafından törenle Ahlat Kaymakamlığı, Belediye Başkanlığı ve Ahlat Müzesine verildi.

Düzenlenen programlara Genel Müdürümüz Gökhan KANAL’ın yanı sıra, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşarı Suat Hayri AKA, Bitlis Valisi Ahmet ÇINAR ve Ağrı Valisi Musa IŞIN, çok sayıda üst düzey bürokrat, akademisyen, ilçe kaymakamları, belediye başkanları, çeşitli STK’ların başkan ve yöneticileri ile çok sayıda vatandaş katıldı.